.

Say Something to Me :D

Feb 11, 2011

7 Kesilapan bercinta !!

1. Bercinta kerana Harta 

tidk ada gunannya hidup dilimpahi dgn harta tetapi tanpa cinta . Harta datang dan pergi setiap saat . " CINTA " yang sesat dan sesaat dapat diperoleh setiap saat , tapi cinta yang sejati tidak dapat dibeli dengan harta .


2. Bercinta kerana perasaan Asmara 

rasa tertarik dan simpati merupakan asmara yang sering disalah ertikan sebagai cinta . Asmara itu bukan cinta  . Asmara dapat cepat berubah oleh rupa , harta , tempat & keadaan .Asmara itu buta , tidak tahan lama & tidak tahan diuji . cinta perlu diuji dalam suka & duka dengan mata & minda terbuka 


3. Bercinta kerana desakan Usia 

Bila usia sudah menejlang senja & rakan - rakan sudah berpasangan kamu mula gelisah ( terutama pada WANITA !!) . Akhirnya asal sahaja ada yang datang kamu terima tanpa memikirkan faktor - faktor lain . Hindarilah tindakan tersebut . Tawakal dan yakinilah pada Tuhan sudah menyediakan yang terbaik untuk kamu . Jadi usahalah untuk mencarinya ..


4. Bercinta untuk Membalas Jasa 

Orang yang telah berbuat baik perlu dibalas jasanya . tetapi jangan dengan cinta . Harus sentiasa diingatkan , jangan bercinta tanpa pengertian dan keikhlasan . Daripada menggundang derita , lebih baik mengelaknya . Banyak lagi cara lain yang lebih ikhlas untuk membalas budi jangan memaksa diri untuk menerima seseorang yang bukan pilihan kita .


5. Jangan menikah untuk kepuasan SEKS saja !!

Memang seks suci dan penting dalam hubungan suami isteri , namun tidak boleh menjadikan tujuan utama dari pernikahan . Seks hanyalah salah satu bahagian dari pernikahan . Orang yang hanya mengekar kenikmatan seks akan kecewa dan terjerat oleh kesusahan yang diciptanya sendiri .

6. Jangan menikah kerana Paksaan Keluarga 

Seseorang anak harus berbakti kepada keluarga , namun tidak boleh menyerahkan dalam hal nikah , kalau mereka memang salah dan anda benar . Berdoalah dan berikanlah penje;asan kepada mereka , jangan dengan kekerasan . 


7. Jangan menikah kerana rasa Kasihan 

Rasa kasihanmemang baik & harus ada dalam hidup kita tapi tidak boleh menjadi dasar pernikahan .Kasihan dapat habis dan kasih tidak kesudahan . pernikahan memerlukan kasih sayang bukan belas kasihan .

^_^ adeq


No comments:

..::: Not Hearing But Listening :D :::...